Alternativkliniken

Ämnesomsättningen

Det är hela den process som bryter ner och omvandlar födan till energi. Hur snabbt detta sker har betydelse för ditt blodsocker som i sin tur påverkar tankeskärpa, humör, hormonbalans, välbefinnande, prestationsförmåga och vikten. Ofta tror överviktiga personer att de har låg ämnesomsättning. Men även personer med hög ämnesomsättning kan lägga på sig överflödskilon om de äter fel.

Vi har olika typer av ämnesomsättning

Ämnesomsättningen styrs bl a av sköldkörteln och binjurarna. De kan ha ökad eller nedsatt funktion beroende på olika orsaker, bl a stress. Deras funktion styr nivån av olika mineraler i kroppen. Genom att göra en analys av håret kan man se förhållandet mellan dessa. Man tittar på balansen mellan kalcium(Ca) och fosfor(P). Sköldkörtel producerar hormoner som påverkar kroppstemperaturen, humöret och kalciumomsättningen. Binjurarna producerar stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. Det ökar pulsen, andningen, frisätter insulin, gör att musklerna spänner sig och att reaktionsförmågan ökar.

Ämnesomsättningen ändras ofta under livets gång beroende på ålder, matvanor, stress, tungmetallförgiftningar eller infektioner.

De som har långsam ämnesomsättning har en dominans av det parasympatiska nervsystemet. De har en minskad aktivitet i binjurar och sköldkörtel. De har en dominans av de lugnande mineralerna kalcium och magnesium.

De med snabb ämnesomsättning har en dominans av det sympatiska nervsystemet. De har en ökad aktivitet i binjurar och sköldkörtel. De har en dominans av natrium och kalium som behövs för nervernas aktivitet.

Via kroppstemperaturen kan man ta reda på vilken ämnesomsättning man har. Man mäter morgontempen. Ta tempen i armhålan eller ändtarmen direkt när du vaknar och innan du kliver ur sängen på morgonen. Mät temperaturen minst tre morgnar, helst vid samma tid. För kvinnor som har menstruation bör testet utföras på andra, tredje eller fjärde menstruationsdagen. Temperaturen i munnen ligger ungefär mitt emellan armhålans och ändtarmen.

Vid normal ämnesomsättning är tempen i armhålan 36,4-36,7 i ändtarmen 36,9-37,2.

Lägre temperatur är tecken på låg ämnesomsättning. Högre temperatur innebär hög ämnesomsättning.

Låg ämnesomsättning

En person med låg ämnesomsättning förbränner maten långsamt. Maten ligger kvar länge i magen, avfallsprodukter förs ut långsammare. Har ofta dålig aptit och känner sig däst länge efter en kraftig måltid. Blir lätt frusen, har kalla händer och fötter, känner sig trött, apatisk och deprimerad.

Äter ofta för mycket raffinerade kolhydrater (vitt bröd, kakor, sötsaker) eftersom hon inte blir sugen på kraftig proteinrik mat. Men det är bättre att äta långsamma kolhydrater (fullkornsprodukter, grönsaker) tillsammans med magert protein som håller igång ämnesomsättningen. Fett sänker förbränningen och bör undvikas. De ska inte äta mycket kött eftersom det tar lång tid att smälta. Motion är viktigt.

Normal ämnesomsättning

Kan äta lite av varje och tycker inte att energi eller humör påverkas av olika typer av mat.

Hög ämnesomsättning

Förbränner maten snabbt. Speciellt kolhydrater som inte räcker till som energi. Det bildas socker som snabbt går ut i blodet och man blir överaktiv, uppvarvad, nervös och retlig. Bränslet förbrukas snabbt och man blir plötsligt totalt utmattad.

Mår bra av fett, som saktar ner förbränningen, och protein, som ger långvarigt bränsle. Går upp i vikt av kolhydrater. Har god aptit.