Alternativkliniken

Stenålderskost

Jordbruksprodukter har bara funnits i 10 000 år och är fortfarande nyheter för kroppen. Stenåldersmänniskor åt inte mejerivaror, inte spannmålsprodukter, de saltade inte sin mat och de åt inget socker, möjligen lite honung om de kunde få tag i det.

Ät det vi är skapta för, det som stenåldersmänniskorna hade tillgång till. Protein bör utgöra 30-40 % av dagligt energiintag. Proteinet ska komma från magert kött från vilda djur, kolhydrater i form av frukt och grönsaker (inte rotfrukter), nyttiga fiskfetter och skaldjur, nötter och frön. Undvik socker, salt, spannmålsprodukter, mjölkprodukter, potatis, ris.

Atkins och Mountignac är varianter på denna kost. Alla tre går ut på att minimera intaget av snabba kolhydrater.

Atkinsmetoden

Skapades av den amerikanske hjärtläkaren Robert C Atkins. Den kom ut i bokform redan 1972.

Teorin är att eftersom det är kolhydraterna som gör oss feta så är det dom vi ska undvika. Ät framför allt protein(Kött, fågel, fisk, ägg, ost). Komplettera med fett från smör och olja samt grönsaker med lågt GI. Undvik potatis, pasta, ris, bröd, mjölk, socker och sötsaker.

Montignacmetoden

Kallas även GI-metoden. GI togs fram i USA på 1970-talet för att underlätta kostrådgivning för diabetiker. Michel Montignac tog GI som grund för sin metod.

Teorin är att mat med lågt GI ökar kroppens förbränning och man går ner i vikt. Mat med högt GI saktar ner förbränningen och kroppen förbrukar inte sitt lagrade fett. Ät tre mål mat om dagen på regelbundna tider.

Kolhydrater med lågt GI är tillåtna t ex linser, bönor, ärter, fullkornsprodukter samt vissa frukter och grönsaker. Ät magert protein till varje måltid. Välj omättat fett från oljor eller feta fiskar. Undvik raffinerade kolhydrater som potatis, vitt bröd, vitt ris, pasta och socker. Dra ner på mättat fett (från kött, fläsk och smör).